Triggerpoint therapie


Pijnlijke spierknoopjes

 

Triggerpoints staan bekend als spierknopen. Deze spierknopen zijn voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Het zijn lokale verkrampingen in spieren, waar door gebrek aan doorbloeding en zuurstof, afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven. Hierdoor ontstaat  een lokale verdikking, een overgevoelige plek.

 

Triggerpoints houden het overige deel van de spiervezel op grote spanning. Dit veroorzaakt het stijve gevoel in een spier. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn geven in een ander deel van het lichaam. 

 

Wat is de oorzaak?

Triggerpoints kunnen in alle spieren in je lichaam ontstaan. Dit dan door overbelasting, stress of een slechte houding, maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen dit veroorzaken.

 

Pijnuitstraling

Elke triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat meestal een ander gebied is dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in de kleine bilspier, veroorzaakt een pijn die uitstraalt tot in de enkel. En in de monnikskapspier, kan leiden tot hoofdpijn. Het kan voorkomen dat bij het behandelen van een triggerpoint het schouderblad behandel dit uitstraalt naar de arm. Elke triggerpoint heeft een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt.

 

Behandeling

Triggerpointtherapie bevordert de ontspanning van spiervezels ter hoogte van het triggerpoint en verbetert de doorbloeding. Technieken die worden toegepast zijn diepe strijkingen of continue druk. Daarnaast kan ik je aanwijzingen geven om je triggerpoints zelf te behandelen om zo je klachten te verminderen.