Triggerpoint therapie


Pijnlijke spierknoopjes 

 

Triggerpoints staan bekend als spierknopen. Deze spierknopen zijn voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Het zijn lokale verkrampingen in spieren waar, door gebrek aan doorbloeding en zuurstof, afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven. 

Hierdoor ontstaat een verdikking en overgevoelige plek.

 

Triggerpoints houden het overige deel van de spier op grote spanning. Dit veroorzaakt het stijve gevoel in de spier. Wanneer je er flinke druk op geeft, kan dit een uitstralende pijn geven in een ander deel van je lichaam.

 

Wat is de oorzaak?

 

Triggerpoint kunnen in alle spieren ontstaan. Overbelasting, stress of een slechte houding, te weinig beweging kunnen dit veroorzaken. 

 

Pijnuitstraling

 

Elke triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied, dat meestal een ander gebied is dan de plek van de triggerpoint zelf. Een triggerpoint in de momminkskapspier kan leiden tot hoofdpijn, of in het schouderblad kan uitstralen naar je arm.  

 

Triggerpointtherapie

 

Triggerpointtherapie bevordert de ontspanning van spiervezels ter hoogte van het triggerpoint en verbetert de doorbloeding. Technieken die worden toegepast zijn diepe strijkingen of continue druk. Daarnaast kan ik je aanwijzingen geven om je triggerpoints zelf te behandelen om zo je klachten te verminderen.