Opvliegers en nachtelijk zweten


Na opvliegers en nachtelijk zweten is spierspanning de meest voorkomende overgangsklacht. Vaak heb je er last van in combinatie met pijnlijke gewrichten. En hoe afgezaagd het ook klinkt maar wederom veroorzaken de hormonale veranderingen grotendeels die gespannen spieren. Met name de spieren in je nek, schouders en rug voelen nogal stram en stijf aan. Zeker bij het opstaan ‘s ochtends. Sommige vrouwen zelfs gedurende de hele dag een constante pijn. Verder kan je ook last hebben van pijnlijke gewrichten waardoor je in je dagelijkse functioneren wordt belemmerd. 

 

Oorzaken spierspanning in de overgang

 

Raak je in de overgang? Dan zoekt je lichaam een nieuw evenwicht. Want, zoals in de inleiding aangegeven veroorzaken de schommelende hormoonspiegels je klachten. Je lichaam bouwt de aanmaak van de vrouwelijke geslachtshormonen, oestrogeen en progesteron, af. De afname van oestrogeen zorgt voor een scala aan klachten. Dat kan voor spierspanningen en andere overgangsklachten zoals opvliegers en nachtelijk zweten; geestelijke overgangsklachten; slapeloosheid zorgen.  

 

Zorgen voor ontspanning is tijdens de overgang belangrijk. De productie van cortisol  en oestrogeen vindt plaats in de bijnieren. Wanneer je stress ervaart gaan je bijnieren cortisol aanmaken, waardoor de productie van oestrogeen nog meer verminderd en je klachten dus zullen toenemen. 

Stress maakt dus de klachten tijdens de overgang erger en daarom is goed voor jezelf zorgen in deze periode zo belangrijk.

 

Het stress-reactie hormoon cortisol wordt weer in balans gebracht door massage. Cortisol neemt af omdat door massage het hormoon CRH (corticotropin-releasing hormoon) af zal nemen.

 

De hormonale veranderingen in de overgang hebben een sterke invloed op je zenuwstelsel. Immers, hormonen communiceren continu met je hersenen. Geven signalen wat wel en niet te doen om je lichaam optimaal te laten functioneren. Alleen gebeurt dat in de overgang niet langer helder en eenduidig. Dat kan – zonder dat je er erg in hebt – zorgen voor innerlijke stress. Tegelijkertijd kun je door die menopauze ook op andere fronten spanning ervaren. Thuis, op je werk en sociaal vlak. Gewoonweg omdat je niet goed in je vel zit. Je mogelijk onzeker bent, angst ervaart en dergelijke. En zoals bekend zorgt stress ervoor dat je je spieren aanspant. Je maakt je dan als het ware klaar om te vechten of te vluchten. Een natuurlijk reactie. Maar duurt dat langere tijd? Dan kan spierspanning een overgangsverschijnsel zijn die je dagelijks parten speelt.

  

Minder collageen

 

Vervolgens daalt door de afname van oestrogeen ook de hoeveelheid collageen in je lichaam. Deze stof is niet alleen verantwoordelijk voor de elasticiteit van je huid, maar draagt ook bij aan onder andere gezonde banden, pezen, spieren en kraakbeen. Dus wanneer er minder collageen aanwezig is, kan dat bijdragen aan stijve en stramme spieren. Daarnaast kun je hierdoor ook gewrichtsklachten ervaren. Verder speelt mee dat door de hormonale wijzigingen tijdens de menopauze de opbouw en afbraak van het zachte kraakbeen afneemt en dus dunner wordt. Dat heeft gevolgen voor de beweeglijkheid van je gewrichten en kan pijnklachten geven.

 

Massage

 

Een massage werkt ontspannend en rustgevend. Daardoor is het een effectieve manier om spierspanning te bestrijden. Masseren bevordert de doorbloeding van je spieren, zorgt dat afvalstoffen zich niet ophopen en zo dus gemakkelijker je lichaam verlaten. Verder komt tijden het masseren het knuffelhormoon oxytocine vrij dat de aanmaak van stresshormoon vermindert, je bloeddruk positief beïnvloedt en hartslag reguleert. Tot slot zorgen regelmatige massages ervoor dat je beter gaat slapen. Al met al reden genoeg om eens te proberen. Ook ontspanningsoefeningen helpen om de spanning te ontladen evenals naar muziek luisteren.

 

Blijven bewegen

 

In beweging blijven tijdens de overgang is sowieso goed. Om je conditie en spiermassa op niveau te houden en je gewrichten soepel. Want, dat draagt bij aan het tegengaan van osteoporose. Maar matig tot intensief bewegen heeft nog een fijn voordeel. Het stimuleert onder meer de aanmaak van feelgood hormonen. Deze stofjes die beter bekend staan als endorfine zijn ook goed om stress te bestrijden en dus spanningen in je lijf tegen te gaan. Tegelijkertijd voel je je daardoor een stuk prettiger in je vel zitten en uiteraard komt het je algehele fitheid ten goede. Begin gewoon met kleine stapjes je beweegactiviteiten op te voeren en ervaar gaandeweg de positieve effecten ervan. In beweging blijven helpt het tegengaan van je spierspanning en  is ook goed voor je pijnlijke gewrichten.