Teveel stress gedurende een te lange tijd


 

Hoofdpijn, nek- of rugklachten of slapeloosheid. Stress is de oorzaak van veel symptomen en klachten. Spanning beleven wij op het werk, op school en in onze vrije tijd. Vaak zijn we ons er niet van bewust dat we gestrest zijn. Ineens krijgen we last van hoofdpijn, nekpijn of zelfs slapeloosheid of concentratiestoornissen.

 

Wat gebeurt er bij stress?

 

Bij stress en spanning trekken we altijd eerst onze nek- en schouderspieren op. Hierna volgen de spieren rondom de wervelkolom. Er ontstaat al snel een verkeerde lichaamshouding. Dit kan vele gevolgen hebben, zoals lichamelijke en/of psychische klachten.

 

Hoe herken je stress?

 

Het herkennen van stress is vaak niet makkelijk. De gevolgen van stress zijn meestal niet van het ene op het andere moment zichtbaar, maar ontstaan vaak pas na een langere periode van stress. Bovendien reageert elk persoon weer anders op stress. Desondanks zijn er een aantal signalen waar stress vaak aan te herkennen is. Deze zijn onder te verdelen in lichamelijke klachten, psychische klachten en gedragsveranderingen.

 

 

lichamelijke klachten

psychische klachten

gedragsveranderingen

verhoogde bloeddruk

depressiviteit

teveel eten

verhoogd cholesterolgehalte

irritatie

meer roken

slapeloosheid

niet meer kunnen genieten

medicijngebruik

hartkloppingen

verminderde interesse

drankgebruik

spierpijn

besluiteloosheid

veel praten

hoofdpijn

snel geëmotioneerd

veel klagen

slechte eetlust

gevoel van angst

concentratieproblemen

aanhoudende vermoeidheid

 

 

maag- en darmstoornissen

 

 

 

 

Wat kun je er aan doen?

 

Herken je een of meerdere van bovenstaande symptomen, merk je dat je gestrest bent? Luister dan zoveel mogelijk naar je lichaam. In een stresssituatie zijn de spieren meestal erg gespannen. Daarom is het belangrijk om én de geest én het lichaam te ontspannen.

Het is van groot belang om de achterliggende oorzaak van deze stress te zoeken, en daar  iets aan te doen.

Massagetherapiestressrelease / ademhalingstherapie kunnen je hierbij helpen.