Ademhaling


Spierpijn in de nek en schouders, een opgejaagd gevoel, veelvuldig zuchten, hartkloppingen of snel vermoeid zijn, kunnen allemaal gevolgen zijn van een verkeerde ademhaling. Vaak ligt stress of het opkroppen van emoties onbewust aan de basis hiervan. Stress en spanningen kunnen ervoor zorgen dat je onbewust je spieren aanspant en jezelf zo beperkt in je ademhaling.

 

Hoge ademhaling

 

Bij een normale ontspannen ademhaling gebruik je voornamelijk je middenrif, waarbij je buik beweegt, de buikademhaling. Bij spanning ben je geneigd om adem te halen door alleen de ribbenkast op en neer te bewegen, daarbij worden de schouders omhoog getrokken om de ribben de benodigde ruimte te geven. Dat geeft een extra belasting van die spieren.

 

Als je veel werkt met je hoofd, zittend achter een bureau, spanning hebt in nek en schouders, gaat dit vaak gepaard met een 'hoge' oppervlakkige ademhaling’. Het lijkt of het hele leven zich afspeelt in het bovenste gedeelte van je lijf. Dat deel raakt overbelast.

 

Hyperventilatie

 

Bij hyperventilatie adem je te vaak in en uit. Vaak weet je niet dat je hyperventileert tot je vage lichamelijke klachten krijgt zoals: 

 

-    Hartkloppingen       

-    Benauwd gevoel 

-    Licht in het hoofd

-    Veel transpireren                                -    

-    Kortademigheid  

-    Droge mond

-    Angstig gevoel           

 

Ademhalingstherapie

 

Door je aandacht te richten op je ademhaling maak je contact met je lichaam. Waar zit je adem, waar voel je spanning, hoe voelt je lichaam? Door bewustwording (het voelen van je lichaam), ademhalings- en ontspanningsoefeningen begeleid ik je om weer goed te leren ademen, waardoor je lichaam meer in balans komt.