Uit balans


Heb je het gevoel dat je overbelast, vermoeid of gespannen of prikkelbaar bent? Slaap je slecht , of heb je aanhoudende pijn die maar niet beter lijkt te worden?

Er is sprake van psychosomatische klachten als de fysieke klachten veroorzaakt worden door verstoring van de balans tussen lichamelijke en psychische belasting. De samenhang tussen de lichamelijke klachten en de psychische overbelasting is niet altijd duidelijk. Je lichaam geeft signalen af, deze worden genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd.   

 

Hoe kom je weer in balans?

 

Om een duidelijk beeld te krijgen van je klachten, de invloed hiervan op je dagelijks leven, bespreken we wat er speelt in je leven en wat dit met je doet. Daarnaast kijken we naar welke stappen gemaakt kunnen worden om anders met de situatie om te gaan, om stress te verlichten. 

 

Het doel is het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Dit kun je bereiken door je bewust te worden van de factoren die je klacht in stand houden. Het toepassen van ontspanningsvaardigheden, verbeteren van je ademhaling of adempatroon, verhogen van de algehele belastbaarheid en het aanvoelen en respecteren van je lichamelijke en psychische grenzen.

 

Klachten

 

-      vermoeidheid         

-      moeilijk kunnen ontspannen

-      hoofdpijn, nek/schouder- en rugklachten                               

-      spier- en gewrichtspijn                         

-      niet lekker in je vel zitten     

-      onrustig, prikkelbaar

-      slecht slapen of teveel slapen             

-      somber zijn, veel piekeren                     

-       hyperventilatie 

-      Burn-out   

 

Deze klachten kunnen verband houden met

 

-     hoog ervaren werkdruk  

-     conflicten

-     emotionele gebeurtenissen           

-     relationele problemen

-     ziekte           

-     verlies van dierbaren